Hypotéky za 3 % i více. Kam až porostou sazby?
25. 11. 2021

Hypotéky za 3 % i více. Kam až porostou sazby?

Zatímco v červenci a srpnu se hypoteční úvěry poskytovaly se sazbou okolo 2 %, podzimní měsíce přináší citelné zdražení. Přesto zájem o hypoteční úvěry neklesá, banky hlásí rekordní měsíce. Ke konci roku by se objem poskytnutých hypoték mohl pohybovat okolo 400 miliard.

Průměrná hypotéka na tři miliony

Nejčastějším úvěrem, který si Češi sjednávají, je úvěr na koupi bytu v pořizovací hodnotě okolo 3 miliónů korun. Byty ve velkých městech se proto stávají stále nedostupnější, klesá i atraktivita bytů pořizovaných na investici. Mnoho osob už od nákupu vlastního bydlení ustoupilo a zůstávají v dlouhodobých pronájmech.

ČNB zvyšuje sazby

Česká národní banka dramaticky zvýšila základní úrokovou sazbu, od které se odvíjí výpočet sazeb pro poskytované úvěry. Ačkoliv se do sazeb hypotečních úvěrů spíše promítá inflační očekávání na příštích 5 až 10 let (než navýšení od ČNB), na navýšení úrokové sazby banky zareagovaly a hypoteční úvěry zdražují. Na zvýšení sazeb nejrychleji zareagovala Česká spořitelna a ČSOB, v říjnu se hypoteční úvěry poskytovaly v průměru za 2,7 %. Nad hranicí 3 % se úvěry naposledy poskytovaly před rokem 2013.

Do konce roku existuje předpoklad, že se objem hypotečních úvěrů přiblíží k hranici 400 miliard korun. Zájem o hypoteční úvěry nepolevuje ani přes výrazná zdražení.

Splátky úvěru nad 20 tisíc korun

Při úvěrech s jistinou 3 až 5 milionů je zřejmé, že dlužníky čekají vysoké měsíční splátky. Běžně se splátky úvěrů na 3 miliony se splatností 20 let pohybují okolo 17 tisíc, splátky úvěrů na 4,5 milionů se splatností 20 let by vycházely nad 26 tisíc korun. Je zřejmé, že tak vysoký závazek si nemohou dovolit single domácnosti nebo například domácnosti, kde je jeden z partnerů na rodičovské dovolené nebo v dlouhodobé pracovní indispozici.

Pořízení nemovitosti na hypoteční úvěr pečlivě zvažujte, jedná se o dlouhodobý závazek a splácení hypotéky výrazně zasahuje do rodinných financí.

Ing. Renáta Lokosová
Autor: Ing. Renáta Lokosová

Cena nemovitosti není to, co prodává, pomůžu vám najít její skutečnou hodnotu.

Jmenuji se Renáta Lokosová a do oblasti realit jsem pronikla v roce 2004 s jasnou vizí - prodávat nemovitosti s úctou k zákazníkovi a osobním přístupem. Tato cesta se ukázala jako klíčová ve všech oblastech realitních služeb.

Zaměřuji se na Moravskoslezský kraj, ráda se s vámi potkám v mé kanceláři v Havířově, ale působím v rámci celé České republiky nejen jako makléřka, ale i na odborných konferencích.

S důvěrou se na mě můžete obrátit při prodeji vaší nemovitosti, případně s jakoukoliv její etapou. Pomůžu vám s odhadem ceny nemovitosti, znaleckým posudkem, energetickým průkazem, profesionální prezentací vaší nemovitosti při prodeji - nafocení profesionálním fotografem a s tím související home stagingem, videoprezentací s možností záběrů z dronu.

Díky 3D scanu je možné navštívit nemovitost formou virtuální prohlídky a následné kroky vedoucí k prodeji je možné také zajistit vzdáleně. Tuto službu, kompletně bezkontaktního prodeje, nebo nákupu nemovitosti využívají i klienti ze zahraničí. 

Chcete vědět víc o světě nemovitostí přečtětě si mé články.

Reference mých klientů jsou pro mě skvělou zprávou o tom, že profesionální přístup, při kterém si zakládám na svém dobrém jménu a pověsti, skutečně funguje.

Přečtěte si mé reference

Jestli stále váháte, pojďme si krátce zavolat. Minimálně získáte můj názor a nový pohled na vaši nemovitost.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

7 chyb při prodeji nemovitosti

zpracováním osobních údajů